اگر به موضوعات فنی و به فرایندهای هستهای علاقه دارید، ممکن است شغلی مهندسی هستهای برای شما مناسب باشد. مشاغل مهندسی هستهای بر انرژی هستهای و فرایندهای رادیواکتیویته متمرکز هستند. درک اینکه مهندسی هستهای شامل چه چیزهایی میشود و چگونه مهندس شدن میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا این حرفه با اهداف حرفهای شما مطابقت دارد یا خیر.
در این مقاله، مهندسی هستهای را تعریف میکنیم، نشان میدهیم که مهندسان هستهای چهکار میکنند، توضیح میدهیم که چگونه میتوان به یک مهندس تبدیل شد، مکان کار و درآمدشان را بررسی میکند، برخی از مشاغل مهندسی هستهای را به اشتراک میگذارد، و فهرستی از مهارتهای ضروری برای کار در این زمینه را ارائه میکنیم.
مهندسی هسته ای چیست؟
مهندسی هستهای یک رشته مهندسی است که مشکلات را با استفاده از انرژی اتمی و فرایندهای تشعشع حل میکند. واکنشهای اتمی منجر به آزاد شدن انرژی هستهای و انتشار گازهای گلخانهای میشود که مهندسان هستهای در کار خود از آن استفاده میکنند. آنها از انرژی اتمی در محیطهای مختلف مانند نیروگاههای هستهای، مراکز پزشکی، مراکز توسعه سلاحهای اتمی، شرکتهای کشاورزی و سازمانهای اکتشاف فضایی استفاده میکنند.
وظایف مهندس هسته ای
مهندسان هستهای در تولید برق کار میکنند، جایی که بر ساخت و ساز، تعمیرات و تضمین ایمنی نیروگاهها نظارت میکنند. آنها همچنین دفع ایمن زبالههای رادیواکتیو را تضمین میکنند. آنها همچنین میتوانند برای دولت، بهویژه ارتش که در آن سلاحهای هستهای و حملونقل با انرژی اتمی تولید میکنند، کار کنند.
مهندسان هستهای همچنین میتوانند در بخش بهداشت شغل پیدا کنند، جایی که تجهیزات پزشکی را طراحی میکنند که از پرتو برای تشخیص و درمان بیماریها مانند دستگاه MRI استفاده میکند. آنها همچنین میتوانند در مورد رادیواکتیویته و بیماریهای ناشی از آن تحقیق کنند یا در دانشگاهها معلم شوند. سایر وظایف معمولی عبارتاند از:
طراحی و ساخت نیروگاههای هستهای، ماشینآلات تشعشع و تجهیزات حفاظت در برابر تشعشع
نظارت بر فعالیتها در تأسیسات هستهای برای اطمینان از رعایت رویهها با استانداردها و مقررات ایمنی دولتی
تجزیهوتحلیل حوادث مرتبط با هستهای و جمعآوری دادههایی که میتواند به توسعه اقدامات پیشگیرانه کمک کند
نوشتن دستورالعملهای عملیاتی برای نیروگاههای هستهای و برای مدیریت مواد رادیواکتیو
انجام آزمایشهایی برای تعیین اینکه آیا روشهای فعلی مدیریت و دور ریختن مواد رادیواکتیو مؤثر هستند یا خیر
انجام اقدامات اصلاحی در صورت وجود نقص در یک نیروگاه
اطمینان از بستهشدن ایستگاههای کار هستهای در مواقع اضطراری
وظایف خاص یک مهندس هستهای کاملاً به بخشی که در آن کار میکند بستگی دارد.
چگونه دانشمند هسته ای شویم
در اینجا چهار مرحله وجود دارد که میتوانید برای واجد شرایط بودن بهعنوان مهندس هسته ای انجام دهید:
دبیرستان را کامل کنید
اولین قدم برای تبدیل شدن به یک مهندس هسته ای، تکمیل تحصیلات دبیرستانی است. برای اینکه شما را برای مدرک لیسانس آماده کنید، مهم است که ریاضیات و علوم، از جمله فیزیک، زیستشناسی و شیمی مطالعه کنید. حوزههای مهمی که باید در ریاضیات مورد بررسی قرار گیرند عبارتاند از مثلثات، جبر و حساب دیفرانسیل و انتگرال.
فیزیک و شیمی موضوعات کلیدی در مهندسی هستهای هستند، بنابراین توصیه میشود برنامههای تعیین سطح پیشرفته را برای این رشتهها مطالعه کنید تا احتمال انتخاب اولین دانشگاه خود را افزایش دهید.
مدرک لیسانس بگیرید
بعد از اتمام دوره دبیرستان، مرحله بعدی اخذ مدرک لیسانس در رشته مهندسی هسته ای است. همچنین میتوانید با مدرک لیسانس در هر رشته مهندسی مانند مهندسی شیمی، برق یا مکانیک یا مدرک علمی در یک رشته مرتبط مانند فیزیک شروع کنید.
سپس میتوانید دوره کارشناسی ارشد مهندسی هستهای را بگذرانید. این برنامههای لیسانس معمولاً چهار سال طول میکشد. این دوره معمولاً شامل واحدهایی در اصول مهندسی، کلاسهای تئوری، کلاسهای عملی و فعالیتهای میدانی در موضوعاتی مانند ریاضی است.
مدرک کارشناسی ارشد را در نظر بگیرید
اکثر مشاغل سطح پایه معمولاً فقط به داشتن مدرک لیسانس نیاز دارند، اما برخی از کارفرمایان، از جمله دولت، افرادی که دارای مدرک کارشناسی ارشد در مهندسی هستهای را ترجیح میدهند. اگر میخواهید نقشهای مدیریتی ایفا کنید یا اگر علاقهمند به کار در زمینههای آموزشی یا تحقیقاتی هستید، ممکن است مدرک تحصیلات تکمیلی نیز ضروری باشد.
کسب تجربه مرتبط
مهندسان هسته ای قبل از شرکت در امتحان اصول و تمرین مهندسی، چهار سال زیر نظر مهندس دارای پروانه حقوق میگیرند. برخی از مؤسسات دارای برنامههای درسی آموزشی هستند که در آن هنگام تحصیل تجربه عملی کسب میکنید. همچنین میتوانید فرصتهای کارآموزی را در مؤسساتی که با انرژی هستهای یا رادیواکتیویته سروکار دارند، در نظر بگیرید.
پس از دانشگاه، افراد شاغل میتوانند این تجربه را با نظارت مهندسان ارشد یا با آموزش در کارگاهها به دست آورند. کارکنان جدید اغلب یک دوره آموزشی را پشت سر میگذارند که شش ماه طول میکشد.
حقوق مهندسی هسته ای
میانگین حقوق ملی یک مهندس هسته ای 93700 دلار یا 300 میلیون تومان در سال است. حقوق شما ممکن است بسته به نوع صنعت یا شرکتی که در آن کار میکنید متفاوت باشد. شما میتوانید با ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دریافت گواهینامههای مربوطه، پتانسیل درآمد خود را افزایش دهید.
مهارتهای ضروری برای یک مهندس هسته ای چیست؟
در اینجا چند مهارت حیاتی وجود دارد که ممکن است به شما در موفقیت در نقش مهندسی هستهای کمک کند:
عیبیابی: مهندسان هستهای مواد و تجهیزات هستهای را کنترل میکنند که ممکن است در صورت وجود نقص خطرناک باشند. شناسایی خطاها و جستجوی راهحلهای فوری برای جلوگیری از حوادث بسیار مهم است.
تجزیه و تحلیل کنترل کیفیت: انجام آزمایشها و بررسی محصولات و فرایندها بر عهده مهندسان هستهای است. مهارتهای تحلیل کیفیت قوی به آنها کمک میکند تا کیفیت و عملکرد سیستمها را ارزیابی کنند.
نظارت بر عملیات: مهندسان هستهای نیروگاههای هستهای و سایر تجهیزات را اداره میکنند. بنابراین، برای اطمینان از عملکرد صحیح ماشینها، آگاهی از گیجها، شمارهگیرها و سایر کنترلها مفید است.
مدیریت پروژه: مهندسان هستهای میتوانند بهعنوان مدیر پروژه در هنگام ساخت نیروگاه یا هنگام طراحی و تولید ماشینهای تشعشع کار کنند. مهارتهای عالی مدیریت پروژه برای اطمینان از تکمیل پروژهها به موقع مهم است و با منابع موجود
ارتباطی: این مهندسان مهارتهای شفاهی بسیار خوبی دارند، بنابراین میتوانند با همتیمیها ارتباط برقرار کنند و اصطلاحات پیچیده هستهای را برای دیگران توضیح دهند.
حل مسئله: مهندسان هستهای مشکلات پیچیده را شناسایی کرده و دادههای مرتبط را برای یافتن گزینهها ارزیابی میکنند. آنها برای دستیابی به این هدف به مهارتهای حل مسئله نیاز دارند.
تصمیمگیری: مهندسان هستهای هنگام طراحی ماشینها و فرایندها یا هنگام حل مشکلات در سیستم، چندین جایگزین عملی را شناسایی میکنند. توانایی تجزیهوتحلیل این گزینهها و تصمیمگیری در مورد بهترین رویکرد ضروری است.
نظرات کاربران