افراد زیادی هستند که به رانندگی علاقه زیادی داشته و در این کار از مهارت خوبی برخوردارند. چنین افرادی اگر به دنبال شغلی در این زمینه باشند، مربی آموزش رانندگی گزینه خوبی برای آنها خواهد بود. این شغل صبر و حوصله زیادی میطلبد و افراد باید به خوبی توانایی آموزش رانندگی به فردی که برای اولین بار پشت فرمان ماشین مینشیند را داشته باشند.
معرفی شغل مربی آموزش رانندگی
مربی رانندگی شخصی آموزش دیده است که مهارت رانندگی را به علاقمندان این هنر، میآموزد. چنین فردی دورههای لازم را گذرانده و نحوه صحیح آموزش به یک هنرجوی مبتدی را آموخته است.
در ابتدا مربی با توجه به شناختی که از افراد پیدا کرده است، میزان توانایی و مهارتهای هنرجو را سنجش میکند تا بتواند مراحل و مدت زمان آموزش را به درستی برنامهریزی کند. انتخاب زمان و مکان مناسب برای آموزش، در نظر گرفتن استعدادهای هنرجو و طرحریزی آموزش بر اساس آن از دیگر مواردی هستند که مربی برای آنها برنامهریزی انجام میدهد.
به طور معمول مربیان رانندگی از ماشینهای شخصی خود برای آموزش دادن استفاده میکنند. زمانی که افراد تصمیم میگیرند شغل مربی رانندگی را انتخاب کنند، پس از طی مراحل لازم، ماشین خود را برای این کارآماده میکنند. ماشینهای آموزش رانندگی باید علاوه بر ترمز و کلاچی که در زیر پای راننده قرار دارد، یک ترمز و کلاچ اضافه در قسمت شاگرد نیز داشته باشند تا مربی در زمان لزوم و برای جلوگیری از وقوع خطر از آن استفاده کند.
آموزش اول از خیابانهای خلوت و کم تردد آغاز میشود تا هنرجو با اصول اولیه رانندگی آشنایی پیدا کند. پس از اینکه کمی مهارتهای رانندگی هنرجو افزایش یافت، مربی او را به مکانهای شلوغتر و سختتر میبرد. پس از تمرینهای فراوان و رانندگی در شرایط مختلف، هنرجو برای ورود به آزمون رانندگی آماده میشود.
رانندگی در ساعات مختلف، شیوههای متفاوتی دارد. رانندگی در روز شاید کمی راحتتر از شب باشد. مربیان آموزش رانندگی موظف هستند، رانندگی در شرایط مختلف را به هنرجو بیاموزند. به همین دلیل است که مربیان، ساعت کاری مشخصی ندارند و زمان آنها با زمان هنرجویان تنظیم میشود. بنابراین گاهی کار در تعطیلات و یا در ساعات پایانی شب نیز برای مربیان اجتنابناپذیر میشود.
هر جلسه آموزشی به طور معمول بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت زمان میبرد. معمولاً در تابستان تعداد هنرجویان بیشتر از فصول دیگر است پس در این فصل، ساعت کاری مربیان آموزش رانندگی بیشتر میشود. محل کار مربیان داخل ماشین و کنار هنرجو است و در این مدت مربی باید تمام هوش و حواس خود را به هنرجو و نحوه رانندگی او معطوف کند تا مبادا حادثهای رخ دهد.
نحوه ورود به شغل مربی آموزش رانندگی
برای ورود به شغل مربی آموزش رانندگی داشتن مدرک تحصیلی در رشته خاصی نیاز نیست. تنها کافیست دیپلم داشته باشید و به شدت به حرفه رانندگی علاقمند باشید. افراد پس از گذراندن دورههای آموزشی، کارت مربیگری دریافت میکنند. اما دریافت کارت مربیگری شرایطی دارد:
– داشتن تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
– مسلمان بودن و یا پیرو یکی از ادیان رسمی کشور بودن
– حداقل سن 23 سال تمام
– دارا بودن گواهینامه پایه 2 که حداقل یکسال از تاریخ صدور آن گذشته باشد.
– داشتن حداقل مدرک دیپلم
– فاقد نقص عضو مؤثر در رانندگی
– ارائه گواهی عدم ابتلا به امراض مسری و عدم اعتیاد از آزمایشگاه بهداری ناجا
– شرکت در کلاسهای آموزشی و ارائه تأییدیه موفقیت در آزمونها
– ارائه معرفینامه از یکی از آموزشگاههای رانندگی مجاز
– ارائه کارت پایان خدمت و یا معافیت برای متقاضیان مرد متولدین 1338 به بالا
نکته حائز اهمیت اینکه مربیان مرد حتماً باید متأهل باشند و اگر قرار باشد که به یک هنرجوی زن آموزش دهند، باید یکی از محارم هنرجو نیز در ماشین حضور داشته باشد. شرط تأهل برای بانوان وجود ندارد اما مربیان زن فقط مجاز به آموزش هنرجویان خانم میباشند.
مهارتهای مورد نیاز مربی آموزش رانندگی
– داشتن علاقه زیاد به رانندگی
– داشتن تمرکز و دقت بالا
– داشتن سرعت عمل بالا برای واکنش صحیح در شرایط اضطراری
– داشتن تجربه کافی در زمینه رانندگی
– داشتن مهارت بالا در رانندگی و دانش رانندگی ایمن
– توانایی تدریس و قدرت انتقال مفاهیم بالا
– آشنایی با اصول روانشناسی برای انتخاب بهترین روش تدریس برای هر هنرجو
– خوش اخلاقی و صبور بودن
– داشتن روابط عمومی قوی
– توانایی حفظ خونسردی و اصلاح اشتباهات هنرجو
– آشنایی با تعمیرات خودرو در حد نیاز
وظایف مربی آموزش رانندگی
در ابتدا مربی آموزش رانندگی، دانش، توانایی و استعداد هنرجو را ارزیابی و سپس بر اساس آن برنامه آموزشی را تدوین میکند. همانطور که در قبل اشاره شد، مربیان باید رانندگی در شرایط مختلف را به هنرجوها آموزش دهند. به طور مثال در روز، شب، اتوبان، خیابان، سربالایی، مسیرهای پر پیچ و… . موارد دیگری که مربیان به هنرجویان خود آموزش میدهند، به شرح زیر است:
– رانندگی با اعتماد به نفس بالا
– نحوه استفاده صحیح از وسایل و ابزارهای خودرو
– رانندگی ایمن
– قوانین و تابلوهای رانندگی
– نحوه برخورد صحیح در شرایط اضطراری
فرصتهای شغلی و درآمد مربیان آموزش رانندگی
یک مربی آموزش رانندگی با داشتن تجربه و مهارت کافی میتواند به راحتی در آموزشگاههای رانندگی استخدام شود؛ و در صورتی که سرمایه کافی در اختیار داشته باشد، میتواند آموزشگاه خود را تأسیس کند. مربیان میزان دستمزد مشخصی ندارند و درآمد ماهانه آنها به تعداد هنرجویانی که آموزش میدهند، بستگی دارد.
اما این افراد دارای مشکلاتی هستند:
– عدم برخورداری از بیمه و سایر مزایا
– ساعتی بودن حقوق و پایین بودن مقدار دستمزد آنان
– عدم امنیت شغلی
– احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با فرسودگی شغلی مانند دردهای زانو و دیسک کمر
– هزینه بالای تعمیرات و تأمین قطعات ماشین
– داشتن سهمیه بنزین محدود
– عدم پوشش بیمه مناسب و احتمال بالای بروز تصادف توسط هنرجو
– در نظر نگرفتن کیفیت آموزش مربی به عنوان ملاک سنجش عملکرد
نظرات کاربران