در نگاه اول به نظر میآید سوخت و سیستم سوخترسانی خودرو، مهمترین عامل به حرکت درآمدن خودرو باشد؛ اما باید گفت که در حقیقت برق باعث اشتعال سوخت در خودروها میشود و برقکار خودرو، در به حرکت در آمدن خودروها نقشی حساس و مهم دارد؛ چرا که خودروها توسط برق، استارت میخورند و روشن میشوند و بسیاری از تجهیزات و امکانات آنها به وسیله برق کار میکند.
برقکاری خودرو از رشتههای فنی است که سن و تحصیلات در آن، اگر چه ممکن است در کیفیت کار اثر داشته باشد ولی خیلی مورد اهمیت نیست و علاقهمندان میتوانند با کسب تجربه وارد این کسب و کار شوند.
البته موفقیت در این رشته بستگی مستقیم به مهارت و تجربه فرد دارد، بنابراین افراد علاقهمند، باید همه توان خود را در جهت بالا بردن تواناییهای خود به کار برند.
برقکار خودرو کیست؟
تعمیر و عیبیابی سیستم الکتریکی و سنسورهای خودرو، رفع عیب و رفع مشکلات مربوط به برق خودرو، تست و بررسی ایمنی خودرو، توسط برقکار خودرو انجام میشود.
برقکار خودرو در زمینه همه سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی خودرو اطلاعات کافی دارد.
این سیستمها شامل سیستم چراغهای خودرو، شیشه بالابرها، تهویه هوای مطبوع، سیستم آینه، سیستم بوق خودرو، صفحه کیلومترشمار، صندلیها، پنجرهها، قفل دربها، سیستمهای صوتی و تصویری خودرو، سیستم دزدگیر و ردیاب و سیستمهای هشداردهنده خودرو میباشد.
تاریخچه تکامل سیستم برق خودرو
سیستم شارژ برق ماشینها در دورانهای مختلف، تغییرات قابل ملاحظهای پیدا کرد تا به شکل باتریهای امروزی درآمد و تقریباً در چند دهه اخیر ثابت مانده است.
در اولین مدلهای خودرو، تجهیزات برقی وجود نداشت و چراغ ماشینها هم از گاز استیلن نیرو میگرفتند.
با اضافه شدن بوق به ماشین، زمینه قرار گرفتن تجهیزات برقی مثل چراغ برقی در ماشین به وجود آمد. برای ذخیره برق در ماشین، ژنراتورهایی در آن تعبیه شد که برای شارژ نیازی به برداشتن آن از ماشین نبود، اما در مدلهای اولیه تنظیم ولتاژ این ژنراتورها مشکل بود و گاهی بیش از حد نیاز شارژ میشد و آسیب میدید. برای حل این مشکل، تنظیمکنندهای به ژنراتور اضافه شد.
در اواخر دهه 60 تجهیزات برقی ماشین افزایش یافت و نیاز به منبع برق جدید پیدا شد.
در همین زمان دینام آلترناتور اختراع شد و جایگزین دینام ژنراتور در ماشینها شد.
در دینام آلترناتور برای تبدیل حرکت مکانیکی به الکتریسیته، میدان مغناطیسی، داخل یک سیمپیچ به نام استاتور میچرخد و توانایی تولید انرژی بیشتر را دارد، در صورتی که در ژنراتورهای قدیمی، برای تبدیل حرکت مکانیکی به الکتریسیته، استاتور داخل یک میدان مغناطیسی میچرخید.
امروزه نیز از دینام آلترناتور در سیستمهای شارژ ماشینها استفاده میشود.
وظایف برقکار خودرو
وظایف برقکار هنگام تحویل گرفتن خودرو عبارت است از:
– تست و بررسی سیمکشی خودرو با ابزارهای مناسب
– تشخیص عیوب سیستم برقکشی به وسیله کامپیوتر در خودروهایی که قابلیت این کار را دارند
– یافتن عیب سیمکشیها و سیستم برق خودروها به کمک نمودارهای مدار برق و دفترچههای راهنمای برق خودرو
– تعمیر قسمتهایی که قابل تعمیر هستند
– تعویض قسمتهایی که قابل تعمیر نیستند
– تست و بررسی کارکرد برق خودرو بعد از رفع عیب
– بررسی ایمنی خودرو پس از انجام تعمیرات
مهارت و دانش مورد نیاز برقکار خودرو
استاد برقکار خودرو باید با ابزارها و دستگاههای الکترونیکی و تکنولوژیهای پیشرفته و به روز، آشنایی داشته باشد تا بتواند نظر کارشناسی در مورد سیستم برق خودرو ارائه دهد. تسلط کامل بر نمودارهای برق خودرو و آشنایی با نحوه نقشهخوانی سیمکشی برق خودروها و همچنین تخصص در یافتن مشکلات مربوط به برق در خودرو از مهارتهای لازم و ضروری و مورد نیاز برقکار خودرو است.
دانش و مهارتهای مورد نیاز برقکار خودرو را میتوان به این صورت خلاصه کرد:
– آگاهی از آخرین پیشرفتهای فنی در زمینه برق خودرو
– شناخت انواع سیستمهای برقکشی در انواع خودروها
– داشتن دقت زیاد در بررسی جزئیات
– مهارت عیبیابی دقیق و قطعی در سیستم برق خودرو
– مهارت فنی و عملی خوب در استفاده از ابزارها و وسایل الکترونیک
– مهارت حل مشکل به سادهترین، کمهزینهترین و قابل اعتمادترین روش ممکن
– توانایی نقشهخوانی سیمکشی برق خودرو
– توانایی انجام کار فردی و گروهی
– آشنایی با اصول مشتریمداری و مهارت در ارتباط با مشتری
نحوه ورود به شغل برقکاری خودرو
– تحصیل در رشته تعمیر موتور و برق خودرو در شاخه کار و دانش
– شرکت در کلاسهای آموزش برق خودرو در آموزشگاههایی که زیر نظر سازمان فنی و حرفهای فعالیت دارند.
– آموزش تجربی زیر نظر استاد ماهر برقکار خودرو که در این صورت نیازی به تحصیلات خاصی نیست.
فرصتهای شغلی برقکار خودرو
استخدام در کارخانههای خودروسازی و استخدام در تعمیرگاههای خصوصی یا وابسته به یکی از شرکتهای خودروسازی فرصتهای شغلی این رشته کاری محسوب میشوند.
با داشتن سرمایه اولیه برای خرید تجهیزات و خرید یا اجاره مغازه و همچنین داشتن تجربه کافی در زمینه برق خودرو و آگاهی از روشهای مدیریت یک کسب و کار سودمند، راهاندازی یک تعمیرگاه مستقل نیز فرصت شغلی خوبی برای این رشته است.
تعمیرکار صفحه کیلومترشمار خودرو، تعمیرکار کولر خودرو، نصاب ضبط و باند خودرو، نصاب شیشه بالابر، نصاب دزدگیر و نصاب قفل خودرو از مشاغلی هستند که فرصت شغلی مناسب برای افراد آشنا با مباحث برق خودرو میباشد.
از آنجا که بهتر است باتری خودروها هر 2 تا 3 سال تعویض شوند، فروش و تعویض باتری خودرو نیز بازار کار و درآمد خوبی برای این شغل به حساب میآید.
میزان درآمد برقکار خودرو
میزان درآمد کسانی که در شرکتهای خودروسازی یا نمایندگیهای مربوط به این شرکتها کار میکنند، بستگی به توافق انجام شده بین طرفین دارد که حداقل آن توسط وزارت کار تعیین میشود و حداکثر آن براساس تجربه و مهارت و تخصص فردی تعیین میشود.
اما درآمد کسانی که به صورت مستقل کار میکنند براساس عواملی متغیر است.
این عوامل شامل میزان مهارت و تجربه فردی و کیفیت کار ارائه شده، امانتداری و صداقت در روابط با مشتریان، محل قرار گرفتن تعمیرگاه و میزان عبور و مرور خودرو در آن مکان، حجم پذیرش ماشینها با توجه به مساحت تعمیرگاه، دوری و نزدیکی سایر تعمیرگاهها و بودن یا نبودن در بورس تعمیرگاههای خودرو میباشد.
بنابراین درآمد معینی نمیشود برای این شغل بیان کرد.
نظرات کاربران