آثار تاریخی هر کشور بیانگر فرهنگ و تمدن پیشینیان آن کشور است. این آثار شامل ابزارها، اشیاء، اسناد، مکانها، بناها، سنگنگارهها وکتیبههایی میشود که از نسلهای گذشته به جا مانده است. گاهی عوامل طبیعی و گاهی دخالت بشر باعث صدمه دیدن یا تخریب این میراث ارزشمند میشود. رشته مرمت آثار تاریخی، ترکیبی از معماری و مهندسی است که در رشتههای گروه هنر جای دارد و به پرورش متخصصانی آگاه و ماهر میپردازد که با تلاش و همت در جهت احیا، مرمت و نگهداری علمی از این آثار میتوانند در جهت استقلال، شکوفایی فرهنگی و رشد اقتصادی کشور نقش مؤثری داشته باشند.
علوم و مهارتهای لازم برای ورود به رشته مرمت آثار تاریخی
افرادی که علاقهمند به مرمت و احیای آثار تاریخی هستند، باید آگاهی و مهارتهای مورد نیاز را کسب کنند تا بتوانند در این رشته به کار بپردازند. این علوم و مهارتها عبارتند از:
آشنایی کامل با دورانهای مختلف تاریخ، فرهنگها، تمدنها، معماریها و…
قدرت فهم مفاهیم و ارزشهای موجود در آثار تاریخی
قدرت تجزیه و تحلیل درباره ارزش آثار تاریخی
دارای علم تشخیص مواد تشکیلدهنده و ساختار این آثار
دارای اطلاعات کافی در زمینه کنش و واکنش مواد به کار رفته در این آثار
آشنایی با معماری و هنر (گذشته و امروز)
آشنایی با ابزارهای جدید و کسب مهارتهای عملی کافی برای استفاده از آنها
دارای دقت، ظرافت و سلیقه در انجام کار
دارای روحیه امانتداری و مسئولیتپذیری در جهت حفظ آثار ارزشمند گذشتگان
نحوه ورود به رشته مرمت آثار تاریخی
قبولی در کنکور و در رشته مرمت آثار تاریخی، گذراندن دروس دانشگاهی و کسب تجربه و مهارتهای لازم نزد استادکاران، مراحل ورود به رشته مرمت آثار تاریخی و مجهز شدن به علم، مهارت و تجربه و دریافت مدرک معتبر در این زمینه را برای علاقهمندان تشکیل میدهد.
دروس مربوط به این رشته عبارتند از:
دروس عمومی
معارف اسلامی، فارسی، زبان خارجی، تربیت بدنی، اخلاق و تربیت اسلامی، تاریخ اسلام
انتخاب دو درس از این دروس: انقلاب اسلامی و ریشه آن از قرن سیزدهم، متون اسلامی، زیستشناسی
دروس پایه
فیزیک، کارگاه طراحی پایه، کارگاه عکاسی پایه، شیمی، آفتشناسی، هندسه نقوش در صنایع دستی ایران، هندسه مناظر و مرایا، ترسیم فنی
دروس اصلی
هنر و تمدن اسلامی، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، تاریخ و فنشناسی آثار، باستانشناسی، تاریخ و مبانی نظری مرمت، تحقیق در صنایع دستی ایران، قوانین و تشکیلات مرمت، موزهداری، تجزیه و تحلیل نقد آثار، شناخت مواد و مصالح و مرمت معماری
دروس تخصصی
آسیبشناسی، آزمایشگاه حفاظت و مرمت، کارگاه مرمت، کارآموزی کارگاه مرمت، طرح تحقیقاتی، پروژه
دروس اختیاری
کارگاه طراحی پایه (2)، هندسه نقوش در صنایع دستی ایران (2)، کارگاه عکاسی پایه (2)
دانشگاههای پذیرنده رشته مرمت آثار تاریخی
تربیت معلم سبزوار (کاردانی)، زابل (کارشناسی)، شیراز (کارشناسی)، صنعتی اصفهان (کارشناسی)، هنر اصفهان (کارشناسی)
فرصتهای شغلی رشته مرمت آثار تاریخی
ایران با فرهنگ کهن و غنی خود دارای آثار تاریخی زیادی در سطح کشور است که نگهداری و مرمت و احیای این آثار، همت جدی مسئولان و نیروی کار متخصص و باتجربه فراوانی را میطلبد.
کار در موزهها و دیگر مراکز نگهداری اشیاء و آثار تاریخی فرصت شغلی برای فارغالتحصیلان این رشته محسوب میشود.
همچنین متخصصان این رشته با توجه به اطلاعات، دانش، مهارت و تجربه خود میتوانند در سازمانها و نهادهای دولتی مثل سازمان میراث فرهنگی، استخدام و در قسمتهای مختلف مثل نگهداری آثار تاریخی، برنامهریزی و اولویتبندی برای مرمت بناهای تاریخی، مرمت و احیای بناهای تاریخی و قدیمی که در اختیار این نهادها قرار دارد مشغول به کار شوند.
اشیاء تاریخی که توسط بخش خصوص نگهداری میشود و همچنین مراکز اسناد رسمی و ملی، کتابخانهها و گالریهایی که در این زمینه فعالیت میکنند نیز فرصت شغلی مناسبی در اختیار فارغالتحصیلان قرار میدهند.
میزان درآمد رشته مرمت آثار تاریخی
میراث فرهنگی و تاریخی دارای ارزشهای معنوی و مادی بسیاری است ولی هنوز در بعضی کشورها جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. از جمله در ایران که رشته مرمت آثار تاریخی ناشناخته مانده است.
در حال حاضر با گسترش فعالیتهای باستانشناسی و رشد موزهها، گالریها و کتابخانهها، و همچنین گسترش فعالیتهای شرکتهای خصوصی در این زمینه، نیاز به نیروی کار فارغالتحصیل در رشته مرمت آثار تاریخی روزبهروز بیشتر احساس میشود، چرا که بیشتر این مراکز، اقدام به تأسیس بخشهایی در زمینه حفاظت و احیای این آثار نمودهاند.
به هر حال میزان درآمد متخصصان این رشته بستگی مستقیم با میزان اطلاعات، دانش، هنر، تجربه، مهارت، سلیقه، مسئولیتپذیری و امانتداری ایشان دارد و هرچه در این زمینهها قویتر و غنیتر باشند، فرصتها و امکان کسب درآمد بیشتری خواهند داشت.
نظرات کاربران