سینما، هنری که با قدرت جادویی تصاویر و اصوات، روایتگر داستانها و انعکاسدهنده واقعیتهاست. دنیایی پر رمز و راز که در آن خلاقیت، تکنیک و ذوق هنری در هم میآمیزند تا شاهکارهایی خلق شوند که تا ابد در ذهن و قلب مخاطبان میمانند. اما پشت پرده این هنر جذاب، دنیایی از تلاش، تخصص و خلاقیت نهفته است که در قالب رشته تحصیلی “سینما” به دانشجویان ارائه میشود و رشته پرطرفداری است.
رشته سینما چیست؟
رشته سینما به بررسی و تحلیل جامع هنر هفتم میپردازد. این رشته با مطالعه تاریخ سینما، ژانرهای مختلف، تکنیکهای ساخت فیلم، نقد و تحلیل آثار سینمایی و مبانی نظری هنر سینما، دانشجویان را به متخصصانی ماهر در این زمینه تبدیل میکند.
رشته سینما برای چه کسانی مناسب است؟
افرادی که قصد تحصیل در این رشته را دارند باید از ایدههای خوبی برخوردار باشند. همچنین برای موفقیت در رشته سینما داشتن مهارت در موارد ذکر شده مهم هستند:
- نگارش فیلمنامه
- فن بیان و روابط عمومی
- دانش عکاسی
- تخیل قوی
- توانایی مدیریت پروژهها و افراد
- نگاه تیز و جزیینگری
- پشتکار زیاد
- ادبیات فارسی
شرایط ورود به رشته سینما در هنرستان
در یکسری از هنرستانهای خاص رشته سینما ارائه میشود که هرکدام شرایط مختلفی را برای پذیرش در نظر گرفتهاند:
کسب نمره لازم در هدایت تحصیلی: جمع نمرات سه پایه اول متوسطه شامل حرفه و فن، علوم تجربی و ریاضی بدون احتساب ضریب نباید کمتر از 30 باشد.
نمره درس ریاضی 1: حداقل نمره این درس 10 است.
جمع نمرات دروس مرتبط با هنر: در مقطع اول دبیرستان حداقل جمع نمرات این دروس باید 120 باشد.
دروس رشته سینما در هنرستان
- ریاضی
- فیزیک
- زیست
- شیمی
- عکاسی
- نگارش
- هنرهای تجسمی
- تاریخ سینما
- نوآوری
- تاریخ هنر
- موسیقی
- زیبایی شناسی
- تحلیل فیلم
رشته سینما در دانشگاه
رشته سینما در دانشگاه به بررسی تاریخ، نظریه، نقد و تولید فیلم میپردازد. دانشجویان این رشته با مطالعه فیلمها از سراسر جهان، اصول فیلمسازی را یاد میگیرند و مهارتهای عملی خود را از طریق کار بر روی پروژههای فیلمسازی توسعه میدهند.
دروس
دروس رشته سینما در دانشگاه شامل 8 ترم و 146 واحد درسی است که دروس اختصاصی هر 4 گرایش با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال در گرایش فیلمبرداری بیشتر دروس بر پایه ادبیات و داستان نویسی است یا در گرایش کارگردانی دروس شامل اصول بازیگری،سبکهای سینمایی، نمایش، حرکت و … میباشد.
گرایشهای رشته سینما در دانشگاه
رشته سینما دارای 4 گرایش اصلی است:
فیلمبرداری
فیلمبرداری یا ضبط فیلم که توسط دوربینها انجام میشود همزمان با بازیگری، کارگردانی، صدابرداری و نور پردازی همراه است. یک فیلمبردار وظیفه ثبت لحظهها و سکانسهای فیلم را برعهده دارد. گروه فیلمبرداری از مسول دوربین، دستیاران، مدیر فیلم برداری و فیلم بردار تشکیل شده است.
کارگردانی
مهمترین نقش در تولید یک اثر سینمایی برعهده کارگردان است. او تمام دستورالعملهای لازم را به دیگر اعضا ارائه میدهد و بر همه جریانها نظارت دارد.
فیلمنامهنویسی
نخستین گام در تولید یک فیلم، نگارش فیلمنامه است. در فیلمنامه شکل فیلمبرداری، حالات و مکالات بازیگران، صحنهها و دیگر جزئیات ذکر میشوند.
تدوین
تدوین آخرین مرحله از تولید فیلم است. در تدوین تمام مراحل ضبط شده بررسی و در کنار هم قرار میگیرند تا برخی قسمتها حذف یا به فیلم اضافه شوند که محصول این فرآیند فیلم نهایی میباشد.
تفاوت رشته سینما و کارگردانی
انتخاب بین رشته سینما و کارگردانی میتواند برای علاقهمندان به هنر هفتم چالشبرانگیز باشد. هر دو رشته با دنیای جذاب سینما سروکار دارند، اما تفاوتهای کلیدی در گستره، مهارتهای مورد نیاز و بازار کار آنها وجود دارد.
رشته سینما دامنهی وسیعتری دارد و به تمامی جنبههای سینما، از تاریخ و تحلیل فیلم تا فیلمنامهنویسی و تدوین میپردازد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در زمینههای مختلف سینما مانند ساخت فیلم، نقد، پژوهش و آموزش فعالیت کنند.
در مقابل، رشته کارگردانی بر روی یک تخصص خاص، یعنی کارگردانی فیلم یا تئاتر، تمرکز دارد. دروس این رشته مهارتهای لازم برای کارگردانی، مانند فیلمنامهنویسی، بازیگری و طراحی صحنه را به دانشجویان آموزش میدهد.
انتخاب بین این دو رشته به علایق و اهداف شما بستگی دارد. اگر به تمامی جنبههای سینما علاقه دارید و میخواهید در این زمینه تخصص پیدا کنید، رشته سینما انتخاب مناسبتری است. اما اگر علاقهی شما به طور خاص معطوف به کارگردانی است و میخواهید در این زمینه به طور حرفهای فعالیت کنید، رشته کارگردانی را انتخاب کنید.
به یاد داشته باشید که فارغ از رشتهای که انتخاب میکنید، علاقهی عمیق به سینما و خلاقیت شرط لازم برای موفقیت در این مسیر است.
بازار کار رشته سینما
فارغالتحصیلان رشته سینما با توجه به گرایش تحصیلی خود، میتوانند در زمینههای مختلفی مشغول به کار شوند:
- کارگردانی
- دستیار فیلم بردار
- فیلم نامه نویسی
- فیلمبرداری
- طراحی صحنه
- تهیه کنندگی
- تدوینگری
- دستیار تدوین و نورپردازی
- طراحی گریم
درآمد
میزان درآمد در رشته سینما به طور قابل توجهی به عوامل مختلفی نظیر گرایش تحصیلی، سابقه کار، محل کار، نوع پروژه، مهارتهای فردی و وضعیت صنعت سینما بستگی دارد.
در حالی که برخی گرایشها مانند کارگردانی یا فیلمنامهنویسی در صورت کسب تجربه و مهارت میتوانند درآمدهای بسیار بالایی به ارمغان بیاورند، درآمد افراد تازهکار در این رشته ممکن است پایینتر باشد.
به طور کلی، طیف وسیعی از درآمد در این رشته وجود دارد، از حقوق و دستمزدهای پایین برای افراد مبتدی تا درآمدهای بسیار بالا برای افراد باتجربه و شناخته شده.
عوامل دیگری مانند محل کار (شهرهای بزرگ یا کوچک) و نوع پروژه (فیلمهای بزرگ یا سریالهای محبوب) نیز میتوانند بر میزان درآمد شما تاثیر بگذارند.
نظرات کاربران