در سالهای اخیر رشته تکنولوژی اتاق عمل طرفداران زیادی پیدا کرده است. این رشته جزء رشتههای پیراپزشکی گروه علوم تجربی محسوب میشود.
فارغالتحصیلان رشته تکنولوژی اتاق عمل، عضوی از تیم بهداشتی و درمانی بیمارستان هستند که در اجرای یک جراحی موفق در اتاق عمل با پرستاران، پزشکان و هوشبران همکاری میکنند. این افراد، نیرویی آگاه، متعهد و کارآمد هستند که با کسب تواناییهای حرفهای به بهتر شدن کیفیت عمل جراحی و افزایش رضایت بیمار کمک میکنند.
وظایف تکنولوژی اتاق عمل
– سازماندهی لوازم جراحی شامل: آگاهی از موجودی تجهیزات و ارائه وسایل به پزشک یا جراح
– استریل کردن لوازم جراحی
– اداره اتاق عمل
– کمک به حفظ تمیزی و استریل بودن محیط، قبل، حین و بعد از عمل جراحی
– تهیه لباس و ماسک تیم جراحی
– انتقال بیمار، قبل و بعد از عمل جراحی
– پیگیری از سوابق بیمار
– درج اطلاعات دقیق از عمل جراحی در پرونده بیمار
– تهیه فرم رضایتنامه
به طور کلی تکنسینهای اتاق عمل با دو وظیفه در کنار جراح حضور دارند:
سیر کولر: فردی که وظیفه دارد وسایل جراحی را آماده کند.
اسکراب: فردی که نقش دستیار کنار جراح را دارد.
تواناییهای لازم برای تحصیل در رشته تکنولوژی اتاق عمل
افراد علاقمند به تحصیل در رشته تکنولوژی اتاق عمل باید آگاه باشند که برای تحصیل در این رشته به تواناییهای خاصی نیاز است. اولین و مهمترین نکته این که تکنولوژی اتاق عمل مناسب افرادی که از جراحی و خون واهمه دارند، نیست. چرا که محیط کار در این رشته اتاق عمل میباشد و فرد فارغالتحصیل تماماً با افراد بیمار و نیازمند به جراحی سروکار دارد.
حس مسئولیتپذیری در این افراد باید بالا باشد، زیرا شغل آنها مستقیماً با جان انسانها در رابطه است و کوچکترین سهلانگاری میتواند عواقب جبرانناپذیری در پی داشته باشد.
این افراد باید کمک به دیگران را دوست داشته باشند و برای رفع نیازهای جراح همه تلاش خود را انجام دهند، صبوری، پایبندی به اصول اخلاقی و صداقت از دیگر ویژگیهای اخلاقی است که یک تکنسین اتاق عمل باید آنها را در خود پرورش دهد.
داشتن سرعت عمل بالا و دقت کافی از ملزومات فارغالتحصیلان این رشته است. چرا که چنین افرادی باید توانایی کنترل شرایط در مواقع بحرانی و حساس را داشته باشند تا تیم جراحی دچار سردرگمی و اتاق عمل دچار هرج و مرج نشود.
این افراد به توانایی جسمی بالایی نیاز دارند چون شغل آنها به نحوی است که باید ساعتهای طولانی بایستند و یا جابهجایی بیمار و وسایل سنگین را به عهده بگیرند. همچنین در معرض بیماریهای واگیر، بوهای نامطبوع و مواد خطرناک قرار میگیرند. پس اگر سلامتی کامل و توانایی جسمی بالا نداشته باشند، خیلی زود دچار مشکل میشوند.
نحوه ورود به رشته تکنولوژی اتاق عمل
تحصیل در رشته تکنولوژی اتاق عمل در دوره کارشناسی، 4 ساله است. پذیرش دانشجو در این رشته به صورت بومیگزینی استانی میباشد. به این معنی که افراد ساکن در استان، اولویت بیشتری برای پذیرش نسبت به متقاضیان استانهای دیگر دارند. علاقمندان رشته تجربی میتوانند در زمان انتخاب رشته، رشته تکنولوژی اتاق عمل را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.
دو راه دیگر برای ورود به این رشته وجود دارد. اول اینکه دانشجویان مقطع کاردانی با گذراندن آموزشهای عمومی دوره اتاق عمل به عنوان فرد سیار و اسکراب (دست شسته) مشغول به فعالیت شوند. این افراد در صورتی که علاقمند به ادامه تحصیل باشند میتوانند با سپری کردن دورهای یک و نیم تا دو ساله، کمک اول جراح شوند و موقعیت شغلی بهتری پیدا کنند.
راه دوم افرادی هستند که در رشته پرستاری پذیرفته شدهاند. این افراد پس از طی دوره کارشناسی در رشته پرستاری با گذراندن یک دوره دو ساله میتوانند به عنوان تکنسین اتاق عمل مشغول به کار شوند.
رشته تکنولوژی اتاق عمل در ابتدا هیچ گرایشی نداشت. اما اکنون این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای اتاق عمل، تکنولوژی گردش خون، ارگونومی، فیزیولوژی و در مقطع دکترا دارای گرایشهای آموزش پزشکی، پزشکی مولکولی، بهداشت حرفهای، علوم اعصاب و… میباشد.
بازار کار رشته تکنولوژی اتاق عمل
فارغالتحصیلان رشته تکنولوژی اتاق عمل در هر مرکز درمانی که اتاق عمل داشته باشد، میتوانند مشغول به کار شوند. محیط کاری این افراد به طور معمول بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز درمانی مجهز، اورژانس، بخش جراحی، اتاق عمل، ریکاوری، مراکز آندوسکوپی، رادیولوژی و… است.
این افراد مانند همه فارغالتحصیلان پزشکی و پیراپزشکی درآمد خوب و نسبتاً بالایی دارند. بنابراین از این نظر نگرانی وجود ندارد. میزان درآمد بسته به مهارت، تخصص، تجربه و سابقه کاری افراد مقداری متغیر میباشد، همچنین محل کار تکنسینها اعم از دولتی و خصوصی نیز بر میزان درآمد مؤثر است.
ناگفته نماند تکنسینهای اتاق عمل به دلیل همکاری با پزشک جراح، کمکم برخی از کارهای جراحی در حین عمل را فرا میگیرند و از این بابت کمک بیشتری به جراح میکنند، به همین دلیل برخی جراحان درصدی جدا از حقوق خود را برای این افراد در نظر میگیرند. همچنین برخی از فارغالتحصیلان برای افزایش درآمد خود، با شرکتهای تجهیزات پزشکی همکاری میکنند.
درمورد این رشته شاید به اصطلاح «اد جراح» برخورد کرده باشید. اد جراح به شخصی میگویند که در تمام جراحیها کنار یک جراح حضور دارد. این اصطلاح در واقع امتیازی برای یک تکنسین اتاق عمل محسوب میشود. چون همیشه جراحان در حین عمل به فردی نیاز دارند که مراحل عمل را پیشبینی کرده و وسایل را خیلی سریع و به طور صحیح در اختیار آنان قرار دهد. پس اگر تکنسینی موفق شود که عنوان اد جراح را کسب کند، علاوه بر امنیت شغلی بالاتر، درآمد بالاتری نیز نسبت به یک کارشناس اتاق عمل عادی خواهد داشت.
نظرات کاربران