0

دولت الکترونیک چیست؟ و لیست خدمات آن

دولت الکترونیک چیست؟ و لیست خدمات آن

بسیاری از کشورها از رویکرد دیجیتالی برای اجرای پروژه‌های دولتی پیروی کردند که به شهروندان اجازه می‌دهد کارهای اداری خود را از طریق رسانه‌های الکترونیکی تکمیل کنند. بسیاری از کشورها هنوز با دسترسی به خدمات اینترنت دست‌ و پنجه نرم می‌کنند. در این مقاله قصد داریم شما را با دولت الکترونیک و خدمات آن آشنا کنیم:

دولت الکترونیک

دولت الکترونیک اصطلاحی است که برای اشاره به سیستم‌ها، فرایندها یا عملکردهای دولتی که بر فناوری اطلاعات دیجیتال متکی هستند و از طریق اینترنت اجرا می‌شوند، استفاده می‌شود. مزایای دولت الکترونیک شامل جریان بهبودیافته اطلاعات از شهروند به دولت، دولت به شهروند و درون خود دولت است.

خدمات دولت الکترونیک

دولت الکترونیک به نوسازی رویه‌های اداری، بهبود اقتصاد و ارتقای شفافیت در فرآیند کمک می‌کند. اگرچه این تعریف از دولت الکترونیک به طور طبیعی بسیار گسترده است، اما عملکرد آن را می‌توان به چهار عامل کلیدی تقسیم کرد که توسط دانشگاه آلبانی شناسایی شده است:

خدمات الکترونیکی: اطلاعات دولتی، برنامه‌ها و خدمات ارائه شده در قالب دیجیتال.

دموکراسی الکترونیکی: بهبود مشارکت شهروندان در دولت.

تجارت الکترونیک: مبادله دیجیتالی پول در قالب پرداخت مالیات، ثبت‌نام خودرو و غیره.

مدیریت الکترونیکی: مدیریت دولتی، از جمله نگهداری سوابق و جریان اطلاعات.

به بیان ساده، فناوری اطلاعات دیجیتال این ظرفیت را دارد که اساساً هر جنبه‌ای از دولت را متحول کند. با در نظر گرفتن این موضوع، گذار به دولت الکترونیک یکی از مواردی است که اثرات مثبت بالقوه‌ای را به همراه دارد.

مزایای دولت الکترونیک

دولت الکترونیک چیست؟ و لیست خدمات آن

تنها هدف از معرفی کانال‌های دیجیتال کاهش پیچیدگی‌های هر فعالیتی از سوی دولت‌ها و عموم مردم است. بنابراین مزایای حکمرانی الکترونیکی هم برای سیستم و هم برای جامعه است. در زیر مزایای دولت الکترونیک آمده است:

سیستم سرعت بالا

اکنون امکانات اینترنت پرسرعت و خدمات مختلف رایانش ابری امکان ذخیره‌سازی و انتقال سریع اطلاعات به نقطه پایانی را فراهم می‌کند. این باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود و زمانی که دولت اطلاعات مورد نیاز مردم را در اختیار داشت می‌توان به سرعت اقدامات لازم را انجام داد. همچنین، مردم می‌توانند در اسرع وقت از پاسخ آنها مطلع شوند.
مردم می‌توانند به صورت آنلاین برای گواهی‌نامه‌ها یا اسنادی مانند گواهینامه‌های رانندگی، طرح‌های دولتی ثبت‌نام کنند یا حتی پرونده سلامت خود را در بیمارستان‌ها نگهداری کنند. فرایندهایی که ساعت‌ها یا حتی چند روز طول می‌کشد تا به صورت دستی کامل شوند، اکنون در عرض چند دقیقه و حتی چند ثانیه قابل انجام هستند.

مقرون به صرفه

حالت ارتباط بدون کاغذ می‌تواند کمک زیادی به ‌صرفه جویی در هزینه‌های صرف شده برای فایل‌ها و اسناد مورد استفاده برای ذخیره اطلاعات کند. همچنین نگهداری از این اسناد نیازمند تلاش پرزحمت و فضای زیاد است. سوابق عمومی نگهداری شده در مناطق ذخیره‌سازی نیز در برابر خطرات فیزیکی مانند آب‌وهوا یا موریانه‌ها آسیب‌پذیر بودند.
برعکس، رکوردهایی که به صورت دیجیتالی نگهداری می‌شوند، در سرورهای ابری که نگهداری آسان و اجاره آنها مقرون به صرفه است، بسیار امن هستند.

ارتباطات شفاف

هنگامی که اطلاعات در دسترس باشد، شهروندان می‌توانند از حق خود برای دریافت اطلاعات و دسترسی به آن در هر کجا استفاده کنند. این روزها، اطلاعات حیاتی در اینترنت در سایت‌های خاصی که توسط دولت کنترل و نگهداری می‌شوند در دسترس است.
مردم می‌توانند از وضعیت درخواست‌ها یا ثبت‌نام‌های خود مطلع شوند. آنها حتی می‌توانند مقامات را برای ممیزی روند توسعه به چالش بکشند. یکی از مزایای ستودنی دولت الکترونیکی این است که می‌توانید به اطلاعات ذخیره شده خود در وب‌سایت‌های دولتی از طریق تلفن همراه، لپ‌تاپ یا رایانه رومیزی دسترسی داشته باشید.

مسئولیت‌پذیری

هنگامی که سیاست‌های دولت شفاف باشد، مسئولیت خود را در قبال مردم افزایش می‌دهد، زیرا مردم از استراتژی‌ها و انگیزه‌های آن آگاهی بیشتری دارند. عموم مردم می‌توانند مقبولیت و نارضایتی خود را نسبت به هر ابتکار دولتی و ماهیت دموکراتیک حکومت را تا حد وسیع‌تری افزایش دهند.

رهایی از فساد

یکی از مزایای عمده شفافیت بین دولت و مشاغل/شهروندان، فساد پایین است. از آنجایی که دلیل مهم فساد دسترسی به مقامات دولتی است، مشارکت مردم می‌تواند تعداد اعمال فساد مانند رشوه و کلاهبرداری را کاهش دهد. به گفته سازمان ملل، کشورهای کمتر توسعه‌یافته مانند بنگلادش و کامبوج به رهبران توسعه دولت دیجیتال تبدیل شده‌اند و سطوح فساد را به میزان قابل‌توجهی کنترل کرده‌اند.

معایب دولت الکترونیک

دیجیتالی شدن راه حل بسیاری از مشکلاتی است که این روزها اقتصادها با آن روبرو هستند. در زیر چند مورد از معایب دولت الکترونیک آمده است:

عدم رازداری

با این حال، احتمال درز اطلاعات خصوصی و محرمانه با در دسترس بودن آن از طریق اینترنت یا رایانه افزایش می‌یابد. علاوه بر این، از آنجایی که داده‌ها به ‌جای فایل‌ها و خود افراد بر روی هارددیسک‌ها قرار می‌گیرند، می‌توان به راحتی اطلاعات را به سرقت برد و به دست افراد نادرست منتقل کرد.

جرایم سایبری

حتی جرایم سایبری در حال افزایش است که منجر به هک احتمالی و حتی سوءاستفاده از هویت دولتی برای برآوردن نیازهای خودخواهانه می شود. در حال حاضر وب‌سایت‌های اخبار جعلی متعددی در اینترنت فعال هستند و هر کسی می‌تواند اطلاعات گمراه‌کننده را برای به دست آوردن برخی از مزایای پولی منتشر کند.

نارسایی‌های فنی

همه ماشین‌ها در معرض خطر نقص فنی و مسائل نگهداری هستند. یک سیستم ممکن است در هر زمان خراب شود و اگر از فایل‌ها به درستی نسخه پشتیبان تهیه نشود، می‌تواند منجر به از دست رفتن تمام اطلاعات حیاتی موجود در دستگاه شود. حتی بارهای سنگین روی وب‌سایت می‌تواند آن را خراب کند و منجر به در دسترس نبودن آن برای مدتی شود.

آموزش ناکافی

خواه مربوط به نظرسنجی‌ها، طرح‌ها، یا بهداشت و رفاه باشد، سوابق عمومی باید توسط متخصصان آموزش‌دیده رسیدگی شود. آنها همچنین باید به فناوری اطلاعات در سیستم به خوبی آشنا باشند. برای استفاده صحیح از آن مستلزم آموزش کارکنان و همچنین شهروندان است.
این می‌تواند هزینه‌های دولت برای آموزش و انتشار مطالب را افزایش دهد تا به مردم کمک کند از اصول فناوری جدید استفاده کنند. در برخی کشورها، تعداد محدودی از متخصصان فن‌آوری وجود دارد که می‌دانند چگونه کامپیوترها را مدیریت یا روی فناوری جدید کار کنند.

بی سوادی

همانطور که در بالا مورد بحث قرار گرفت، اگر عموم مردم نتوانند فناوری را درک کنند، قادر به دریافت اطلاعات نخواهند بود و باید به روش‌های سنتی دیگر تکیه کنند. بنابراین اگر کاربر نهایی نتواند آن اطلاعات را از تکنیک‌های جدید در دسترس خود به دست آورد، اجرای دولت الکترونیک هرگز مفید نخواهد بود.
بنابراین، بی‌سوادی یکی از معایب قابل توجه دولت الکترونیکی است زیرا مقامات باید در طول فرآیند جمع‌آوری داده‌ها با مشکلات متعددی مواجه شوند.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *